BORÇ ÇORBASI (Borscht )



Bu aralar Nermin Bezmen 'in kitaplarını okuyorum.Bana Ayn Rand 'ın Yaşamak İstiyorum romanını anımsatan kitapları var. Kurt Seyt ve Shura ,Kurt Seyt ve Murra. Geldikleri yeri özleyen Kırım Türkleri ve Beyaz Ruslar geldikleri bölgenin müziklerini dinleyip ,yemeklerini yediklerinde özlemleri bir nebze diniyor. Kendilerini orada gibi hissediyorlar. Kitapları okurken, o yemekleri, kokuları,müzikleri merak ettim.


Ben gibi merak edenler için ve oralardan uzakta olan arkadaşlarım için, özledikleri yemekleri yapayım dedim. Borscht çorbasını azeri arkadaşım Vugar Salimov ile tacikistanlı arkadaşım Alisher Alimardonov biliyor. Bana tarif ettiler.( ekşi sözlükten bir sebep bir bahane de bana tarifi ile çok yardımcı oldu. ''borshun püf noktası pişirip bir gece buzdolabında saklayıp ertesi gün yemek. hatta rusların atasözü var en iyi borsh dünkü borshtur.'' dedi ) Onlardan, internetten, evdeki kitaplarımdan bir sentez yaptım. Aslına olabildiğince sadık kalmak istiyordum.


Borç çorbası (Ukrayna mutfağı)
Malzemeler:


1 lt su
500 gr kemikli dana eti
1/2 çay bardağı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 büyük kırmızı pancar
300-400 gr lahana
2 patates
1 soğan
2 ortaboy havuç
1/2 kereviz
1 yemek kaşığı domates salçası (ben 1,5 kullanıyorum)
3 adet kabukları soyulmuş minik domates
2 çay kaşığı sirke
3-4 diş sarımsak
şeker,tuz
4 yemek kaşığı krema
karabiber
1 defne yaprağı
maydonoz ve dereotu.

Hazırlanışı:
1- Kemikli etten bulyon hazırlanır.Düdüklü tencerede haşladım kemikli eti, iyice pişince kemiklerinden kurtardım bir tabağa aldım.

2-Kibrit çöpü şeklinde doğranmış(jülyen denen şekil hani ) soğan, havuç, kereviz ve maydonoz kökü kızdırılmış yağda çevrilir.

2-Pancarı (kibrit şeklinde doğranmış) ayrı bir tencerede kapağını kapatarak pişiriyoruz. Biraz piştikten sonra üzerine yağ, salça,domates, şeker, sirke ve biraz bulyon ilave ediyoruz.

3- Yağda çevirdiğimiz malzemeleri de üzerine ilave ederek pişmeye bırakıyoruz.

4-Kaynamakta olan et bulyonuna dilimlenmiş patates ,3-5 dakika sonra da erişte şeklinde doğranmış beyaz lahanayı ilave ediyoruz.

5-Kısık ateşte 10 dakika piştikten sonra önceden pişirdiğimiz sebzeleri de patates lahana karışımlı bulyona katıyoruz. Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıyoruz.

6-Ocaktan aldığımız çorbaya tuz,karabiber, defne yaprağı ve ezilmiş sarımsakları katıyoruz. 15-20 dakika sonra çorba servise hazır.

7-Sofraya verilirken çorbanın üzerine eklediğimiz krema , doğranmış maydonoz ve dereotu çorbanın tadına tat katıyor.

Aslında orjinal tarifte smetana adında bir süt ürünü sos kullanılıyor. Türkiyede nerede bulacağımı bilemedim bende süzme yoğurt ve kremayı karıştırdım sos olarak öyle ikram ettim.

Afiyet olsun !

Meraklısına Not: Ankara' da bu çorbayı Göksu lokantasında bulabilirsiniz onlar etsiz yapıyor. İstanbul'da yaşayanlar için ise adres Rejans.

Yorumlar