TEMEL MUTFAK EKİPMANLARI

Malum Kenan yeni eve taşındı. Yeni bir mutfağı oldu ve her şeye sıfırdan başlaması gerekiyor.Yani en temel malzemeler ile işe başlayacağız.Gül yakın zamanda evlendi o yüzden evlenirken elinde bir temel mutfak malzemeleri listesi vardı o da listesini bana yolladı.





1)Baharat seti
Bu sahiden lazım bir şey tuzluk karabiberlik en temeli.





2)Bıçak Seti
Sapları bulaşık makinası için uygun olanlardan seçmeye çalışınız. Ahşap saplar bulaşık makinasında çabuk bozuluyor.





3)Blender
Geçenlerde Günce'de sormuştu 'çelik olanlardan mı, yoksa plastik olanlardan mı almalı ?' diye. Plastik olanlar daha ucuz ve teflonları çizmiyor. Lakin benim gibi zerdeçal kullanmayı seven birisiyseniz rengi biraz değişebiliyor. Mikser ,blender robot bir arada setler var gayet de uygun fiyatlara , bu tarz bir ürün oldukça iş görebilir.



4)Çay süzgeçi
Ben çaydanlık içine takılan bir model kullanıyorum.





5)Çaydanlık
Kenan italya da bunu bulmak zor diyor. O yüzden Türkiye'den aldıracak muhtemelen. porselen demlik seviyorum ben çayın tadı daha güzel oluyor gibi geliyor.




6)Tencere takımı
Teflon, çelik yada döküm olabilir. Benim favorim döküm tencereler. Womenhealth ın bu ayki sayısında tencereden demir ihtiyacını karşıladığımıza dair bir not vardı. :)





7)Cezve takımı
Türk kahvesinden , yumurta haşlamaya, süt ısıtmaya bir çok işe yarıyor o yüzden kesinlikle her eve lazım bir gereç.





8)Düdüklü Tencere
Ben ve düdüklü tencerelerin patladığını duyarak büyüyen bir nesil hatun korksa da, zamandan tasarruf ve iyi pişirme sağlayan araçlar. Artık patlamayan düdüklü tencereler yapılıyormuş. Kuru fasülye , nohut yada et , tavuk haşlamak istediğinizde mutfaktaki pratik yardımcınız.





9)Ekmek Kutusu
Ben genelde buzdolabında saklıyorum ekmekleri. Şık tasarımlar güzel duruyor bu isteğe bağlı bir ürün. Buzdolabından çıkarılan ekmeklerin çok daha kolay parçalanmadan dilimlendiğini biliyor muydunuz ?






10)Kesme Tahtası

Bulaşık makinasında yıkanabilir bir ürün seçmenizi öneririm.Ahşap ürünler çok güzel görünüyorlar ama yıkanırken şişiyorlar sabunlu yıkadığım zaman sabunlu suları da emdiklerini düşünmeden edemiyorum. Ben en son tchibo dan bu takımı aldım çok da memnunum.







11)Erzak kavanozları
Görünüşlerine bayılıyorum bunların.Mercimek , fasülye,pirinç, makarna ,un ,şeker, çay ne saklamak isterseniz hava aldırmayan kapakları ile uzun süre nem almadan bozulmadan yiyeceklerinizi saklamanıza yardımcı kavanozlar.



12)Güveç Kapları
Güveçte ne yapacağım diye düşünme. Sana öğreteceğim ;) Fırını olan herkesin güvece ihtiyacı vardır. Güveç pişirdiğin yemeğe ekstra lezzet katar. Kısık ateşte pişen yemek gibisi yoktur.Özellikle et yemekleri güveçte şahane olur.





13)Kek Kalıpları
Kek yapmayı bile bilmiyorsun ama kek kalıpları temel malzemeler listende yer alıyor. Yemek yapmayı öğrenirken en kolay öğreneceğin şey kek yapmak olacak. Bir erkeğin kek yapması (aslında yemek yapmasından) daha etkileyici ne var ? Biz kızlar yemek yapan adamlara bayılıyoruz bunu unutma. Issız adam'ı anımsa adamın yemek yapmaktan başka güzelliği var mıydı ?





14)Kızartma Tenceresi
Fritöz yoksa evde bunlar çok işe yarıyor. Gerçi artık çok ucuz ve minik fritözler yapıyorlar her parçaları bulaşık makinasına atılabilen.






15)Konserve Açacağı
Her eve lazım bir araç. Konserve kullanmam demeyin hiç bir şey almasanız salça alırsınız.






16)Makarna Süzgeçi
ben maydonoz nane yada yeşillik yıkarkende kullanıyorum makarna süzgeçlerini çelik olanlar tercihim.





17)Mikrodalga fırın
Korktuğum diğer bir alet de mikrodalga fırınlar. Şimdi zararsız falan deniyor ama ilerde mikro dalga kanser yapıyor falan gibi bir söz duyarsam şaşırmayacağım. (Belkide anlamadığım şeylerden korkuyorumdur kimbilir...)





18)Mutfak Tartısı
Resimdeki bilgisayarlı bir diyet tartısı.Tarttığın yiyeceklerin kaç kalori olduğunu söylüyor. Diyet yaparkende yemek yaparkende elinin ayarı denilen şeyi edinene kadar ihtiyacın olacak. Bir ara senin için bir bardak sütün 200ml kadar olduğu gibi pratik bir listede yazarım ama onu yazana kadar böyle bir şey işini görürecektir


19)Narenciye Sıkacağı
Şimdiden salata yapmaya başladın sana en azından limon sıkmaya bir şey lazım. Resimde küçük bir limon sıkacağı var Bütçene ve arzuna göre dilediğin model bir narenciye sıkacağı seçebilirsin ana böyle küçük bir şeyinde çok işlevsel olduğunu unutma.





20)Nihale
Kenan nihale dediğimde ' o ne ? ' dedi. Bilmeyenler için açıklayalım sıcak tencere koyduğunuz masaya zarar vermesin diye araya konulan şey. hiç bir şey bulamazsanız iki gazete katlayın o da nihalenin görevini görür.


21)Payreks Tencere Takımı
Payreks ne diyeceksiniz. Isıya dayanıklı cam kaplara deniliyor. evde bulunması güzel oluyor. Borcam en bilinen marka.


22)Saklama Kapları
yaptığın yemekleri bir defada bitiremeyeceksin. Buzdolabında saklamak isteyeceksin. Bu kaplar bu işe yarıyor. Kapalı kap buzdolabını kokuya boğmanı ve yemeklerin üstünün kurumasını engelliyor.







23)Sarımsak Ezici
Sarımsaklı yemekler yapacağız o yüzden sarımsak ezecek bir şeye ihtiyacın olacak.Bazen yemeklere Bazen soslara sarımsak ekleyeceğiz. Bende vida gibi çevirmeli olan versiyonu var sen nasıl bir şey kullanmayı istersen ya da nasıl bir model bulmak daha kolayına geliyorsa onu seç.











24)Sebze sepetleri
Soğan patatesden tutun, muz gibi buzdolabına koymak istemeyeceğiniz meyvelere kadar koyabileceğiniz bir mutfak olmaz ise olmazı. Tavsiyem soğan ve patatesi aynı bölmeye bir arada koymaman. Nedenini bilmiyorum ama bir arada iken daha çabuk çimlenmeye başlıyorlar.




25)Tahta kasik/spatula
Tencerelerini çizmek istemezsin. O kadar para veriyorsun. Yepyeni aldığın bir ürünü uzun süre güzel ve temiz şekilde kullanmak istersin. O yüzden tahta kaşık ve spatulalar senin işini görecek. Hem şık hem sağlıklı ürünler.Tavsiyem tahta ürünleri bulaşık makinasına atmaman yönünde olacak çabuk bozuluyorlar şişiyorlar ve deterjanı emiyorlar bunu unutma elde yıka. Elde yıkamaya üşeniyorsan tahta olanlar yerine teflonlara uygun üretilen modellerinden al.







26)Teflon Tava
En azından bir taneye ihtiyacın var. yapışmayan yüzey olayı güzel. Yağsız olarak tarifini vereceğim köfteleri bu tavada pişirebilirsin.







27)Tepsi
Tek başına hazırladığın yemekleri tv karşısında mı yemek istiyorsun. Sana bir tepsi lazım.Ama unutma tv karşısında yemek yemek insanın kilo almasına neden oluyor.Sen iyisi mi tepsiyi arkadaşlarına servis yapma işinde kullan.









28)Termos
Çayı, çorbayı,hatta sıcak şarabını belirli ısıda tutmana yardımcı olacak. Pikniğe giderken lazım olacak. Diyet yaparken içine çorbanı koyup işe götürmene yarayacak.



29)Tirbuşon
Şarap sever arkadaşlardan olmazsa olmaz bir tavsiye daha. Ben iki kollu olanları seviyorum. Bunların koleksiyonlarını yapanlar bile varmış. Sana şimdilik bir tane yetecektir.







30)Tost makinesi
Tost makinanız yok mu üzülmeyin ! Ütünüz varsa tostunuz da var demektir.



31)Yumurta Çırpıcı
'Mikserim var, ne gerek var!' deme. Küçük bir omlet için mikser açmazsın. Yumurta çırpıcı bu işe yarar. İlerde terbiyeli çorbalar yaparken de kullanabileceğin bir alet.




32) Yemek Takımı
6 kişilik bir yemek takımı en temel şeyleri sona bıraktık sanırım .Daha fazla kişiliğe şimdilik gerek yok günlük kullanım için yalnız yaşayan birine 6 kişilik takım yeterli gelecektir.


33) Çatal Kaşık Takımı
6 Kişilik yemek takımına yine 6 kişilik bir çatal kaşık takımı yeterli gelecektir. Seçim yaparken yine bulaşık makinasında yıkanabilir olmasına dikkat et ve sapları ayrı bir parça yerine yine aynı metalden olsun . Diğerleri başlangıçta çok güzel görünüyor ama bulaşık makinasında sağlam harap olma durumları var. O yüzden paslanmaz çelik güzel bir takım yetecektir. (Bu takımı dilersen 12 lik yapabilirsin çok kullanılan şeylerdir bulaşık makinasınında dolmaya ihtiyacı var.)En son tchiboda çok hoş bir takım gördüm ve kendim için aldım tavsiye ederim.



34)Makarna Tenceresi
İtalya da , Roma da yaşayacak bir adamın mutfağına olmazsa olmaz bir malzeme daha.
Makarna tenceresi kullanım kolaylığı bakımından sınıfının lideridir,çelik tenceresinin içindeki süzgeçli kabı ile pişen makarnalarınızı farklı bir kaba dökmeden kendi süzgeci ile süzebilisiniz,ayrıca tenceresinde sulu yemekler pişirebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder