ograten


Bize ograten diye geçen , peynirli anlamına gelen , sözcüğün fransızca orijinali au gratin.

Peynir olarak kaşar yada parmesan kullanılabilinir.

Temeli sebze yi (kabak, karnıbahar, brokoli, mantar,kuşkonmaz vs. gibi) bir şekilde kavurup, üstüne beşamel sos döküp, en üstüne de peynir rendeleyip fırına vermekten oluşan, güzel görünüşlü , güzel lezzetli, zor gibi görünen ama gayet basit olan bir yemektir.

Sebze Ograten

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişme süresi : 40 minutes
Kişi sayısı : 4 -6


Gerekli Malzemeler

* 1kg sebze, iri olarak doğranmış (patates, havuç, karnabahar,brokoli, kabak, kırmızı tatlı biber, balkabağı)
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 2 çorba kaşığı un
* 1½ bardak süt
* 1 tutam dereotu
* 280g kaşar yada parmesan peyniri

Method

1. Fırını önceden 190°C ye ısıtıyoruz.
2. Soyup doğradığımız sebzelerimizi iri parçalar halinde doğruyoruz.Daha sonra büyük bir tencerede kaynattığımız suyun içinde 3 dakika kadar haşlıyoruz. isteğe göre daha fazla da haşlayabilirsiniz ama az haşlamak yetecektir ve renkleri hala güzel kalacaktır. daha sonra süzerek haşladığımız sebzeleri borcam veya fırına girebilecek bir kaba alıyoruz.
3. Tereyağını ocakta yavaşça eritirken içine unumuzu yavaşça ilave ederek kavurmaya başlıyoruz.Unutmayın kısık ateşte olmalı bu yaptıklarımız.1 dakika kadar çevirdikten sonra kavurduğumuz unu azar azar sütü ilave ediyoruz bir yandanda karışma işlemine devam etmeliyiz. Beşamel sosumuzu da yaptık.
4. Sos tenceremizi ocaktan aldıktan sonra içine doğradığımız dereotu ve rendelediğimiz peynirin bir kısmını ilave edip üstüne tuz karabiber serptiğimiz sebzelerin üzerine boca ediyoruz.
5. Kalan rendelenmiş peynirimizide tüm bunların üstüne ilave ediyoruz.
6. 50 dakika , önceden 190 derecede ısıttığımız fırına koyuyoruz, sebzeler pişip, peynirler altın rengini alana kadar fırında pişiriyoruz.
7. Sıcak servis ediniz.

Afiyet olsun

Yorumlar