Pamuk Şekerin Gizli Dünyası


Bir çoğumuzun bir mucize olarak gördüğü pamuk şekerin hastası olsak da olmasak da, cazibesine kapılmama şansımız çok azdır. Bir mühendis olmama rağmen, pamuk şekerini hep üstün bir şekerleme ve yapımının çok zor olduğunu düşünmüş, ancak nasıl ortaya çıktığını araştırma ihtiyacı hissetmemiştim.


Bir tabuyu kırıp pamuk şekerin kendi yapabileceğiniz bir tatlı olduğunu öğrenmeye hazırsanız hemen anlatayım. Bir kaç yıl önce bahar şenliğinde gördüğüm pamuk şekeri satan adam, makinayı kapattım yarın gelir misin sorusuna öyle hüzünle bakmış olmalıyım ki, adam tamam ısınması için yarım saat gerekiyor, yarım saat sonra gel demişti. Ben de fiyatı sorup iki katı parayı adamın eline tutuşturmuş, öyle büyük olsun ki, yemek için gömüldüğümde tüm yüzümü kaplasın demiştim. Bu halimi gören sevdiceğim doğum günü hediyesi olarak Mudo’dan pamuk şekeri makinası almıştı.




Bir pamuk şekeri makinası gibi özelleşmiş bir makinaya ihtiyaç var mıdır?

Evet, vardır :) Aslında ostimde bile yaptırabilirsiniz böyle bir makinayı. Tabi hazır bir şey almakta fayda var. Isı iletken tam ortası oyulmuş bir plakanın içine 1 kaşık toz şeker konur. Evet, gerçekten sadece 1 kaşık! Pamuk şekeri hakkındaki en büyük yanılgı, çok kalorili bir tatlı olduğu yanılgısıdır. Bu tamamen yanlıştır. Bir koca çubuk pamuk şekeri, 1 kaşık toz şekerden yapılmakta. Gerçekten çok hafif ve tüketimi çok eğlenceli olan bu tatlı, pms dönemindeki şeker ihtiyacını giderip güzel bir rahatlama sağlıyor(En azından bende öyle). Makinayı çalıştırdığınızda bu plaka dönmeye başlar, oyukluğun nedeni de tüm şekerin merkez kaç etkisiyle etrafa saçılmamasıdır. Bu esnada plaka alttan ısıtılmaya başlar. Plakanın içinde eriyen şeker, dönmenin etkisiyle yavaş yavaş yukarı doğru çıkar. Plakanın üst yüzeyinde oda sıcaklığındaki havayla temas ettiği anda donan şeker, örümcek ağı gibi yayılmaya başlar. Makinanın çevresindeki beyaz-desenli geniş bölümün amacı da şekerin dağılmasını önlemektir. Şeker oluşmaya başladığında, makinanın yanında verilen çubuklar yardımıyla(herhangi bir çubuk da olur ama makinanın yanında gelenler hafif konik bir yapıdadır, toplaması kolay daha kolay oluyor) toplanır. Toplama sırasında çubuğu çevirerek üstten üstten şekeri toplamak benim şimdiye kadar denediğim yöntemler arasında en pofuduk şekeri elde etme yöntemidir.










Peki pamuk şekeri makinası almaya değer mi?


Benim için değdi. Evde sürekli pamuk şekeri yapıyor değilim. Hatta çoğu zaman aklıma bile gelmiyor. Toplamda 5 dk civarı süren bu işleme üşeniyorum. Canım tatlı çektiği zaman hemen eğlenceli bir şeyler yapabileceğimi bilmek çok güzel bir şey. Ayrıca kalabalık ortamlarda çok eğlenceli bir hale dönüşebiliyor. Son 2 senede yaşları 2-28 arası değişen az hatun kandırmadım :P Biri İzmir’den Ankara’ya taşınmasının başlıca sebebi olduğumu söylüyor.

GANİMA (MİSAFİR YAZAR ;) )

Yorumlar