BALKABAĞI ÇORBASI



Kış geldi mi çorbalara ilgim artıyor. Üstünde dumanı tüten çorba insanın içini ısıtıyor. Bugünkü tarifimiz lezzetli iç ısıtan ve masalsı bir havaya sokan bir çorba. Balkabağı çorbası siz ona Tim Burton çorbası yada halloween çorbası da diyebilirsiniz. Hala izlemeyenler kaçıranlar varsa lütfen the nightmare before christmas izlerken içiniz bu çorbayı efendim çok seveceksiniz.



MALZEMELER (6-8 KİŞİLİK)

1,5 kg temizlenmiş ayıklanmış küp şeklinde doğranmış balkabağı
1 tane soğan
2 diş sarımsak
50 gr tereyağı
1 litre tavuk suyu
1 litre su
200 ml krema





Kruton için;
bir tutam muskat
bir tutam tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 kaşık zeytinyağı
2 dilim tam buğday ekmeği
tuz karabiber
baharat seviliyorsa kimyon ve köri

METOD:
1- Büyükçe bir tencereye tereyağı ve soğanları koyup kavurmaya başlayınız.Soğanları nasıl doğradığınızın bir önemi yok daha sonra blenderdan geçireceksiniz gözükmeyecekler.

2- kavurduğunuz soğanlara 2 diş sarımsağınızıda ilave edip kavurmaya devam edin 5dk kadar.

3- Balkabaklarını da tencereye ilave edip bir 5 dakika kadar onları da şöyle bir orta ateşte çevirdikten sonra , tavuk suyu ve su karışımımızı ilave edelim. Gerçek tavuk suyu yok ise tavuk bulyon da kullanabilirsiniz.

4- 25-30 dakika kadar orta ateşte tenceremizi bırakalım pişsin biz bu arada krutonları hazırlamaya başlayalım.

5- Fırını önceden ısıtalım 180 derecede.

6- 2 dilim tam buğday ekmeğini minik küpler halinde doğrayalım.

7- Ekmeklerin üstüne bir tutam muskat, bir tutam tarçın , şeker ve 2 kaşık zeytinyağını döküp ellerimizle şöyle bir karıştıralım.

8- ekmeklerimizi fırına sürelim fırında yaklaşık 7 dakika kalacaklar.Fırından çıkardığınızda hafif esmerleşmiş ve kıtır olmuş olacaklar.

9- Diğer tarafta kaynayan tenceremize biraz tuz ve karabiber ilave edelim azcık karıştıralım.

10- Tenceredeki karışık hala çorbaya benzemiyor sulu yemek havasında burada devreye el blender ı giriyor.Çorbamızı blenderdan gecirelim.

11- Son olarak kremamızı ilave edip servis yapabiliriz. Baharat severler kimyon ve köri ilave edebilirler.Servis yaparken çorbayı üstüne kurutonları ve süslemek için taze nane yada maydonoz kullanabilirsiniz.


NOT: Çorbanın rengi biraz daha güzel görünsün isterseniz, çok az safran veyahut zerdeçal ilave edebilirsiniz. Bu iki baharat da tad ve kokularından çok renkleri baskın baharatlardır çekinmeden kullanabilirsiniz.

Balkabağı harika bir beta-karoten kaynağıdır, ayrıca başka vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir küçük tabak balkabağı, günlük beta-karoten ihtiyacının %25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar ve iyi miktarda potasyum içerir. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır.

Afiyet Olsun

Yorumlar