BULGURLU KIYMALI KÖFTE



Annemin en sevdiği köfte bu bulgurlu kıymalı köfte. Bunu ailecek Karaman'da dayımın bahçesinde yaparlardı ailemin kadınları. Mangalda ya da teflonda yağsız pişer. Hem lezzetli hemde sağlıklı bir köftedir.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur yiyerek dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Bulgurdaki yüksek amiloz miktarı, dayanıklı nişasta ve posa miktarı ile düşük glisemik indeksi, insanda uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Yapılan araştırmalar, bulgur yiyerek dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir denek grubu kullanıldığını ve deneklere öğünlerinde pirinç ve bulgurdan oluşan yemekler verildiğini belirtti. Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5 saat civarında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde içinde pirinç olan yemeklerden yiyen bir erkek deneğin 1022 kcal(insan vücudunun kullandığı enerji), bulgurla ise 909 kcal aldığının tespit edildiğini bildiren Doç. Dr. Bayram, şunları kaydetti: "Çalışma kapsamında kadın denekler pirinçle 755, bulgurla ise ortalama 550 kcal’lik bir enerji alındığı bulundu. Bu bulgular, bulgurun halkın zannettiği gibi kilo yapan bir madde olmadığını aksine diyetlerde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacını karşılayarak düzenli kilo verilmesini sağladığını ortaya koyuyor. Bu araştırma ’Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention and Sensory Evaluation" başlığı ile ’Cereal Foods World’ isimli bilimsel dergide yayımlandı."

Gelelim yapılışına ;

Malzemeler:

500 gr köftelik çekilmiş yağlı kıyma
500 gr köftelik ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı ev yapımı acı biber salçası (hazır salça asla aynı lezzeti vermez)
1 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası
tuz
karabiber
kimyon
maydonoz
1-2 tane kırmızı kapya biber


Metod:



1- Kuru soğan ve kırmızı kapya biberleri minik doğrayın çok da küçük olmasın biraz dişe gelsin istiyoruz. Maydonozları da minik doğrayınız.

2- Bulgur ve kıymayı bir kaba koyun yoğurmaya uygun bir kap seçerseniz daha rahat edersiniz. Salçaları doğradığınız soğan ve kapya biberleri tuz kimyon ve karabiberi karışıma ilave edip bir süre yoğurunuz.

3- En son maydonozları ilave edip köftelere yassı şekil veriniz.

4- Evdeyseniz teflon tavada değilseniz mangalda pişiriniz.

Afiyet Olsun

Yorumlar