EVDE EKMEK YAPMAK


Tembellikten evde ekmek yapmaya başladım desem inanır mısınız? Tamamen tembellikten başladı. Viyana ekmeği adında bir ekmek yemiştim onu gidip almak pek zahmetli geldi ben evde yaparım gidip gelme ile aynı zamana denk gelir içinde ne var ne kadar temiz haberim olur diye düşündüm ve ilk denemelerime giriştim.

Viyana ekmeği güzel beyaz undan yapılma hafif tatlımsı yumuşacık bir ekmek. Tabi onu değiştirmeden duramam içine az ceviz koysam beyaz ekmek yerine de tam buğday unu kullansam diye düşündüm ortaya bambaşka bişey çıktı. Sanırım fazla Tyler Ultimate izliyorum. Tyler gidiyor aynı tarifin farklı versiyonlarını yapılışını izliyor sonra evine gelip kendi versiyonunu yapıyor. Benimki de tam öyle oldu.

Sour Ultimate




Sonuçlar düşündüğümden farklı ama yine de çok başarılı oldu. Bugün size iki farklı ekmek tarifi vereceğim. İlki cevizli ekmek buna bayılacaksınız.

Malzemeler:
3 yumurta
1 bardak süt
1 çorba kaşığı kadar tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket yaş maya (Dilerseniz toz mayalardan da kullanabilirsiniz)
150 gr kadar ceviz içi
4-5 su bardağı kadar tam buğday unu (Artık marketlerde bulunuyor)

Yapılışı:
1- İlk olarak ayrı bir kapta ılıtılmış süt maya bir tatlı kaşığı şeker ve 2 çorba kaşığı unu karıştırıp ılık bir kenara koyuyoruz. Burada mühim bir püf noktası var süt fazla sıcak olur ise mayalanma olmaz o yüzden bebek maması hazırlar gibi düşünün kendinizi.

2- 3 yumurtamız vardı onlarında ikisinin sarılarını ve aklarını ayırıp bir kaba koyuyoruz . iki yumurta sarısını daha sonra üzerlerine süreceğiz o yüzden lazım bize geri kalan yumurtalar da hamurumuzun içine girecek.

3- Tereyağını yoğrulabilir bir yumuşaklığa gelecek derecede açıkta bekletiyoruz ya da düşük ısıda eritiyoruz minik bir tavada. Hamur karıştıracağımız kabın içine un tereyağı ve yumurtalarımızı aktarıyoruz süt ve maya karışımımızıda içine ekliyoruz unutmadan bir tatlı kaşığı kadar tuz daha tuzlu seviyorsanız bu miktarı arttırabilirsiniz. Mikserin hamur yoğurma başlıklarını takıp karıştırıyoruz en son ceviz içlerimizi ilave edip bir yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.
5- Fırınımızı önceden 250 derecede ısıtıyoruz. Hamuru 4 parçaya ayırın. tepsiye pişirme kağıdını yayın. her parçayı beze şeklinde tepsiye yerleştirin üzeri resimdeki gibi şekilli olsun isterseniz bıçak ile keser gibi şekil verin.

6- Hamurun üstüne ayırdığınız yumurta sarılarını sürün ve fırına verin bu arada dereceyi 200 dereceye düşürün. Üzeri kızarınca çıkarabilirsiniz.

Afiyet olsun

Not: Yukarıdaki fotoğraflar aynı tarifin mısır unu ve beyaz un karışımlısı, ceviz eksik gerisi tamamen aynı. Alttaki fotoğraflar cevizli ekmeğin fotorafları.










Yorumlar