4 Ocak 2010 Pazartesi

ARAP AŞI




Kış gelince delice üşüyorum. Üşüdükçe de içim ısınsın diye çorba özlüyorum. O yüzden bugün size bir kış çorbası tarifi vereceğim. Çocukluğumun kış çorbasının tarifini. Ben Karamanlıyım. Çocukluğum boyunca bize yapılan çorbadır, arapaşı çorbası. Tüm aile bir araya toplanır biraz hamurundan biraz çorbasından kaşıklardı.Hamurunu çorbaya düşürende cezalı olur bir sonraki arapaşı ziyafeti onun evinde olurdu.

Büyüdük diyetler önemli oldu hamurunu ne çocukken ne de büyüyünce yutabildim ama çorbası hala favori çorbalarımdandır. Bol acı ve bol ekşi içerdiğinden olsa gerek.
Gelelim kalabalık olmayan aileler için basit tarifimize.

MALZEMELER :
1 adet tavuk göğsü
5 kaşık un
50 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası (ev yapımı tercihimizdir)
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
kırmızı biber (bu isteğe bağlı eğer salçanın acısı yetmez ise)

METOD:
1- ilk olarak tavuk göğsümüzü 2 litre su içinde haşlayalım. Dilerseniz haşlama suyu içine lezzet katsın diye soğan, havuç,kereviz gibi malzemeleri bütün olarak ekleyebilirsiniz.

2- Tavuk haşlandıktan sonra etleri didikleyiniz.

3- 5 kaşık un ve 50 gr tereyağını tencerede kavurunuz. Tıpkı un helvası yapar gibi un kavurmasının kokusu çıkana dek kavurunuz.

4- Biber salçası ve domates salçasını ilave edip biraz da salçalar ile bu karışımı kavurunuz.

5- Tavuk haşladığınız suyu yavaşça karıştırarak ilave ediniz topaklanma olmamasına dikkat ediniz.

6- Bir taşım karışım beraber kaynadıktan sonra tavukları çorbanıza ilave ediniz. 15 dk daha kısık ateşte kaynatın.

7- En son bir tatlı kaşığı kadar tuz ilave ediniz.

8- Servis eder iken yanına limon suyu veya nar ekşisi verin. Damak zevkinize göre çorbanıza ekşileri ilave ediniz.


Afiyet Olsun

Not: Bu çorba aslında tüm tavuk ile ve yanında hamur ile servis edilir. Lakin çalışan insanlarız, o kadar uzun zamanımız yok. Kilo almamak ve sağlıklı yaşamak istiyoruz. O yüzden içinde tavuğun derisi ve gerisini kullanmayıp göğsünü kullandık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails