11 Ocak 2010 Pazartesi

BATIRIK (NAM-I DİĞER BATIRMA)


Başka bir Karaman a özgü yiyecek ile karşınızdayım.Aman alınmayın mersinliler ve ermenekliler biliyorum sizlerde bu bize özgü diyorsunuz. Yakın bir coğrafyanın ortak yemek kültürü batırık. Hiç tadına bakmayanlara kısırın yağ yerine yağlı tohumlar kullanılarak yapılanı diye açıklayabilirim. Bir diğer fark da kısır gibi karıştırarak değil, elde yoğurularak köfte gibi şekil verilerek sunulanı.

Malzemeler
2,5 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı ılık su
1,5 su bardağı tahin
2 biyük kuru soğan
3 orta boy (250 gr)domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı ev yapımı acı biber salçası
6-7 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1/2 su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir veya yerine nar ekşisi kullanılabilir)
2,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı kırmızı biber


Metod:
1- Bulguru derin tepsiye koyunuz ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin.

2- Soğanı soyup ince kıyın. yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ayıklayın ve ince kıyın. domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın.

3- Teflon tavada kokusu çıkana dek kavurun (inanılmaz güzel bir kokusu vardır)

4- Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun. tahini katıp tekrar yoğurun.

5- Yeşil soğan, maydanoz,tuz,limon suyu (ben nar ekşisinde ısrarlıyım) katıp karıştırın.

6- Avuç içinde, parmaklar arasında sıkarak köfte şekli veriniz.

7- Haşlanmış beyaz lahana, marul,turşu veya domates salatasıyla servis yapabilirsiniz. Ben soğan salatasız ve nar ekşisiz sunmam.


Not:
Ermenekde batırık, dövülmüş ceviz içiyle, içel de ise kinciyle (susamla) veya yer fıstığıyla yaparlar. malatya -batirik- denilen yiyecek bunlardan tamamen farklıdır.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails