ORTA ASYA PİLAVI TACİK ÜSÜLÜ


Malzemeler:(5-6 kişiilik)
1 kg Pirinç
1 kg Havuç
2-3 adet orta boy soğan
1 kg Et
sıvı yağ, miktarını genelde göz kararıyla (bu terim böyle miydi :P) koyuyorum
1 yemek kaşığı dövülmemiş kimyon
isteğe bağlı olarak nohut, ama önce kaynatmanız lazım, biraz meşakkatli gibi geldiği için pek sevmem katmayı :P


altta sayacaklarım isteğe bağlı olarak konulabilir:

a) 2 adet ayva, güzel bir aroma veriyor pilava.
ya da
b)2-3 adet baş sarımsak (toplu halde olanından)

Hazırlık:
Etler Kuşbaşı olursa daha kolay olur, (orijinalinde büyük büyük atarlar etleri, servis edilierken doğranır) soğanları ortadan kestikten sonra yarım ay şekilde ince ince doğramanız lazım. Havuçlar (bu çok önemli) ince 7-8 santim uzunlukta olmalı, daha doğrusu bir havuçu ikiye bölüp ince ince çubuk şeklinde kesmeniz lazım (en zor iş budur, geçen 2,5 KG havucu tek başıma ince ince kestim, hayatım kaydı:P)


bunlar hazır olduktan sonra:

Eti kızartın (kızartırken biraz tuz atarsanız etin lezzeti çıkar), sonra soğanı atıp et ve soğanı kızartmaya devam edin, Ocak full açık olmalı :P

Soğan hafif kızarınca havucun hepsini atın (bu aşamada sakın tuz atmayın), ilk attığınızda sanki tencere ful havuç dolmuş gibi oluyor, korkmayın, 5 dakka sonra o görüntü kaybolur :P

Havuçlar ölene kadar kızartın. Sonra kaynamış su katın, havuçları kaplıyacak kadar. ve ocağın altını kısın, 1 saat kısık ateşte kaynasın taki attığınız su iyicene çekilene kadar.

O sırada siz pirinci sıcak suya koyun, 30 dakka filan beklesin.

1 saat geçtikten sonra, su iyice çekilince, yıkanmış pirinci tencereye boşaltın, (bu noktadan sonra SAKIN KARIŞTIRMAYIN) ve pirinci düzleştirin, ve pirinci işaret parmağının ilk boğumu kadar sıcak su koyun, ve tuz + dövülmemiş kimyonu atın(tane kimyon), yukarıda ek malzeme saydıklarımdan aywa olanı 4'de bölüp atabilirsiniz, baş sarımsakları da iyice yıkayıp atabilirsiniz, seçim size kalmıştır..

Sonra ocağın altını biraz açın, yani çeyrek durumuna getirin, ne çok yüksek ne çok düşük. bu şekilde üstü açık halde bekletin,, suyu tamamen çekmesi lazım, suyu tamamen çekilip çekilmediğini anlamak için kevgiri hafif vurunca dup dup ses gelirmiş, validenin tekniği :PP

Suyu tamamen çekince altını iyicene kısın ve kapağını iyice kapatın (DEMLEME meselesi) hatta ben kapakla tencere arasına kağıt havlu ya da gazete koyarım :P ve kapağın üstüne ağırlık koyarım (bknz: el yapımı düdüklü tencere, hehehe).


10 dk bu şekilde bekledikten sonra altını kapatın, 15 dk da altı kapalı demlensin.
Sonra vola, servise hazırdır pilav... Normalde memlekette büyük kazanda yapıldığı için ve kazanların şekli farklı olduğu için kapağı açtıktan sonra içindekileri direk kazanın içinde karıştırırlar. Ama türkiyede öyle kazan göremedim, o yüzden kapağı açın ve tenceredekini genişçe bir tepsinin içine döküp karıştırın :)) ve servis edin.

Afiyet olsun.

ALİSHER ALİMARDONOV

Yorumlar

  1. Mikail Sezerbaşovski8 Şubat 2010 15:41

    Türkmen pilavı diyoruz biz buna. Etlerin kuşbaşına göre daha büyük ve pirincin hint pirinci olması gerekiyor. Ayrıca pişmeye yakın pilava bir limonu sıkarsanız acılığı alır.

    Saygılarımla, miyav.

    YanıtlaSil
  2. Hehe, sanırım orta asya ülkeleri bu pilavı kendilerine ayrı ayrı benimsemişler, ama yapılış tarzı temel olarak aynı hemen hemen. Aslında Tacik pilavı değil de, ORTA ASYA pilavı olarak ismini değiştimek lazım :D
    Ya da Tacik üsülü ORTA ASYA PİLAVI.

    Türkmen üsülünde limon sıkıyorlarmış, hiç haberim yoktu. :D

    Özbek üsülünde, servis yaparken nar taneleri serpiştiriyorlar. :D

    falan filan diye gidiyor. :)

    o yüzden bir daha belirtiyim Çaylak Aşçımıza, lütfen bu postun adını ORTA ASYA PİLAVI TACİK ÜSÜLÜ olarak değiştirin :))

    YanıtlaSil
  3. Heryerde bu tarifi arıyordum bir tükmen kızıyla sadece bu pilavı yemek için bile evlenebilirim bu arada anlatım uslubu çok güzel ve komik olmuş

    YanıtlaSil
  4. diğer ülkelerde yapılanların tadı nasıl bilmiyorum ama Alisher'in yaptığı Tacik pilavını yedim ve harika bir tadı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. arada bir aklınıza düşüp "olsa da yesek" dedirten bir lezzet.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder