PİROJKİ

Rus yemeklerine takınca kafayı pirojki de yapmalıyım dedim. Pirojki polonya ve rus mutfağında meze tabağı olan zakuski yi tamamlayan bir çeşit börek.Bir çok çeşidi var.Temeli, mayalı hamurun içinin değişik malzemeler ile doldurulması (lahana,et,patates,balık gibi) ve pişirilmesi. Pişirme yöntemi de isteğe göre değişiyor kızartılabiliyor veyahut fırında pişirilebiliniyor.

Doğrusunu yapmak istiyordum. Kurt Seyt ve Murka kitabında romanın ana karakteri Kurt Seyt bir dükkan açıp çiğ börek pişiriyordu. Acaba bu pirojki çiğ börek midir diye düşündüm. Aynı şeye farklı isim mi veriyorduk? Alisher Alimardonov 'a sorduğumda o annesinin yapışını anlattı. Annesinin iç malzemesinin pişmemiş et ve soğan karışımı olduğunu ve genelde etli olarak , yağda kızartıldığını söyledi.
Hamuru farklıydı çiğ börekten. Yumurtalı ve yağlı bir mayalı hamur idi tıpkı poaça hamuruna benziyordu.Hamurun bu farkı kıtır kıtır olmasını sağlıyordu.

Evdeki Dünyanın vejetaryen mutfağı isimli kitabımda iç malzemesi lahana olarak anlatılmıştı. Yağda kızartma değil fırında pişirlme idi.

Bende her iki pişirme versiyonunu denemeye iç malzemesinde de kıyma kullanmaya karar verdim.

Hamuru için
* 125ml ılık su
* 1 paket kuru maya ( 7g)
* 470gr un
* 1 ½ çay kaşığı tuz
* 2 çorba kaşığı şeker
* 125ml süt
* 1 yumurta + 1 yumurta beyazı (sarısını fırında pişireceklerimizin üzerine kullanacağız)
* 125gr ayçiçek yağı
* 1 kutu krema (200 ml)

İç malzemesi:

* 1 küçük soğan ince doğranmış
* 375g orta yağlı kıyma
* tuz ve karabiber

Yapılışı:

1- Evvela hamur u yapmak ile başlıyoruz. Ilık suyun içinde kuru mayayı içine attığımız 2 kaşık şeker ile çözünmeye bırakıyoruz (5 dakika kadar)

2- Karıştırma kabına, un ,tuz, yumurta,yağ,süt ,krema ve mayayı alıyoruz ve iyice karıştırıyoruz.( Kulak memesi kıvamına gelene kadar)

3- Hamuru dinlenmeye mayalanmaya bırakın ben bir gece dinlendirdim. aslında bir saat de yeterdi. sabaha yaparım diye düşündüğümden gece dokunmamayı seçtim.

4- Harcı için minik doğradığımız soğanlar ile kıymayı karıştırın tuz ve karabiber ilave edin. Çiğden koyacağız pişirmeye gerek yok unutmayın.

5-Hamurdan ufak toplar yapın. 5mm kalınlığında açtıktan sonra kıyma soğan karışımlı içten koyun. Kenarlarını açılmayacak şekilde kapatın. Kapatılan yer alta gelecek şekilde tepsiye dizin. (Fırına girecek kısım için)

6-Üzerine yumurta sürdükten sonra önceden ısıtılmış fırında 180C 25dakika pişirin. Rengi altın rengine dönene kadar.

7- Kızartmak içinde aynı işlemleri yapıp kızgın yağda kızartıyoruz.

Afiyet olsun.

Not: üstteki resim kızartılan pirojkilere ait alttaki resim ise fırında pişenlere ait.

Yorumlar