BİLİNMEYEN OT (yemlik)



Pazar dolaşmayı çok seviyorum. Rengarenk görüntüsü kokuları, kalabalık, telaş, bağırmaları seviyorum. Marketlerde bulamadığım şeyleri bulmayı da seviyorum. Her çarşamba evimin önünde pazar kuruluyor. Bu kadar yakın olup gitmemek pazara ayıp olur.




Dün dolaşırken bir tezgahta iki çuval dolusu ot gördüm. Egeli değilim otlar ile büyümedim. Yeni şeylere açığım ve denemek istedim. Her iki çeşit ottan da biraz aldım. Birinin adının ne olduğunu eve gelince anımsayamadım. Bende başvuru kitabı olarak hemen Bir Ot Masalına sarıldım. Çok güzel bir kitap ama malasef resimleri yetersiz. Umarım sonraki baskılarda kuşe kağıda ve süper resimler ile olur. 2008 de merak edip almıştım kitabı. Otlar konusunda sahiden bir başucu eseri. Ot yemek isteyenler bulundurmalı. Sadece yemek kitabı gibi algılamıyorum kitabı, kültür kitabı aynı zamanda. Aynı ota farklı yörelerde neler deniliyor, nasıl pişiriliyor, o otlarla ilgili hikayeler, şarkılar, maniler içeriyor.

Evet elimde bir başucu kitabım vardı ama elimdeki otun adının ne olduğunu çıkaramadım.Ben de arkadaşlarıma otumun resimlerini mail attım. Onlardan da kesin ve net bir cevap alamadım. Yardım etmek için onlarda araştırmama katıldılar. Adını bilmeyince google da aratamıyor insan. Nasıl pişirilir , ne zaman çıkar, nelere iyi gelirmiş araştırma yapamıyor. Bende işin ustasına sorayım dedim :)
http://mutfaktazen.blogspot.com/ adresinden Tijen inaltong'a ulaştım ve otumun resmini yolladım. Bana çok hızlı ve net bir biçimde cevap verdi.

Merhabalar,
Yemliğe benziyor (ya da tekesakalı derler), bu isimle bir ot masalı'ndan
bulabilirsiniz. Böreklere koyuyordum ben onu. Anadolu'da körpe olanlarını
çiğ olarak, yufkaya sarıp yerler. Kavurabilirsiniz de.
Madımak da yine pek çok şekilde kullanılabilir, kitapta ayrıntılı bilgi var
diye hatırlıyorum, şimdiden afiyet olsun!
Tijen



Henüz ne yapacağımı bilmiyorum. Ama artık otumun adını biliyorum. Yemlik.

Yorumlar

  1. Teşekkürler tanıtım için. Dilerim afiyetle yersin her ikisini de. İster börek harcı yap, ister kavur, ister yemeğini yap, otlar her zaman tüm güzelliklerini sunarlar onları sevenlere. (Bu kitabın yeni bir baskısı olur mu bilmem, zaten yayınlanalı 5-6 sene oldu. Görsel açısından zayıf kaldığının farkındayım. Bana kalsa bol fotoğraflı olsun isterdim ancak yayınevi maliyeti düşük tutmak adına o şekilde bir çözüm bulmuştu. Benim de pek itiraz etme hakkım yoktu. En yeni ot kitabım da fotoğraflar açısından zengin ama onda da tarif yok ve kuşe kağıda, ciltli ve güzel baskılı olduğu için de ne yazık ki fiyatı yüksek. Hepsi birarada olamadı bir türlü!)

    YanıtlaSil
  2. meliha çağlıyan kamer19 Nisan 2010 08:47

    yemlikleri güzelce yıkayıp,yanına da bir kase yoğurt alacaksın;otları yoğurda batırıp üzerine istersen biraz da tuz serpeceksin ve afiyetle yiyeceksin,taze yemlik bulmuşsun çok düşünmeye gerek yok:)))))

    YanıtlaSil
  3. Bence olarla ilgili kitap bir rehber kitap o yüzden resimli olması mühim. Şehir çocukları otları bilmiyor. Oyüzden bir anlamdada kültür kitabı bunlar sadece yemek kitabı değil.
    Madımak ı ıspanak gibi pişirdim azcık renklli görünsün diye içine kırmızı kapya biber doğradım farklı olarak sarımsaklı yoğur ile çok güzel oldu. Temlikğide salata yaptım salata sosu olarak da sarımsaklı yoğurt kullandım. Tavsiyeler ve bilgilendirmeler için teşekkür ederim. :))

    YanıtlaSil
  4. Ben de yorum yazmistim :S Ama yok! Sanirim son anda gonder'e basamadim.

    Bol bol yaz bu konularla ilgili, boylece ben de daha cok yemek ogrenmis olurum. Ozellikle otlarla ilgili yaz e mi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder