AYIN KİTAPLARI


İki yemek kitabı yeni çıkmış durumda ve ben her ikisinide merak ediyorum.

http://www.jalebalci.com linkine bakınca ne güzel kadınmış dedim önce doğruya doğru. Antakya mutfağı en çok sevdiğim mutfaklardan biri. inanılmaz lezzetli şeyler yapıyorlar. Ege deki güzel malzemeler var üstüne baharatlar ve ekşi var. Sour namı ile anılan biri olarak sevmemem imkansız.

Jale Balcı, finans sektöründeki sekiz yıllık çalışma hayatından sonra, hobi olarak başladığı yemek işine profesyonelce devam ederek, beslenme uzmanlığı, aşçılık ve sofra düzenleme konularında, yurtiçi ve yurtdışındaki deneyimli isimlerden uzun süreli eğitimler almış, 2006 yılında ilk kitabı olan Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü kitabını ve Aperitif Mönüler kitabını 2008 Aralık ayında Remzi Kitabevi’nden çıkarmıştır. Yine aynı yayınevinden Antakya ve Yemekleri isimli kitabı haziran ayı içinde çıkmış.

Doğum yeri olan medeniyetler şehri Antakya’nın en özel tatlarını, kurucu ortağı olduğu “Antiochia” adlı restoranında sunmaktadır.





http://www.refikaninmutfagi.com/ linkine gözatarak tanımaya başlayın dilerseniz. Blog sahibi yazarın ta kendisi.

Refika Birgül imzasını taşıyan kitap 29 Nisan akşamı İstanbul Culinary Institute'da gerçekleşen keyifli bir kutlama ile okuyucularıyla buluştu.

Refika'nın en çok istediği şey, yemek yapmanın keyfini ve basitliğini herkesle paylaşmaktı.

Kitabın en çok ilgi gören yemekleri arasında bulunan Türk suşileri, Kadayıf Mantı ve Pişmaniyeli Dondurma gibi lezzetlerin peş peşe sunulduğu gece, eski 45'liklerin bir ağızdan söylendiği keyifli bir partiye dönüşerek sona erdi.


Refika yemek yapmaya, boyu ocak seviyesindeyken tüm aileye kahve yaparak başladı. Abisi Tolga ona günbegün iştah bulaştırdı. Zengin Akdeniz mutfağını teyze ve dayılarından, lezzetli İç Anadolu mutfağını ise dede, hala ve yengelerinden öğrendi.

En sevdiklerini görmeye gittiği Londra’da damak zevki iyice gelişti. Hep daha farklısını arar oldu, daha farklısı bulamayınca da kendi yapmak istedi. Onun için güzel yemekler yapmak ve paylaşmak, eğitimini aldığı meslekle yakından ilgiliydi belki de. Sevgiyle yapılan yemeğin hem vücudu hem ruhu iyileştirebileceğine inanarak gece uykularından yeni yeni tariflerle uyandı. Mutfakta deneyler yaptı, uçtu, daldı, nefes aldı, matematik sevdasıyla yemeklerin algoritmasını çıkarmaya uğraştı. Tüm bunları ise uzun hastane mesailerinin ardından yapmaya çalıştı.

Robert Kolej’de çirkin ördek yavrusu olmadığını, Koç Üniversitesi’nde, dünyanın ve insanların anlaşılabilecek yönleri de olduğunu öğrendi. London Business School’da bu kadar kontrolcü ve mükemmeliyetçi olursa yakında kalp krizi geçireceğini fark etti.

Kimi zaman yönetmeyi, kimi zaman ekip kurmayı, kimi zaman yazıp çizmeyi, ama her zaman ve illa ki yeni bir şeyler yaratmayı sevdi.

372 sayfa ve 21,5x27 cm ebadında hazırlanan kitap Boyut Yayıncılıktan çıktı. Anneler günü için annenize yeni İstanbul mutfağının farklı tadını hediye edin. “Refika’nın Mutfağı” ile güzel insanlarla dolu, lezzetli sofralarda, bol muhabbetler…

Yorumlar